Selecteer een pagina

ACNE

Een overtollige aanmaak van talg en een overmatige groei van huidcellen aan het huidoppervlak kunnen leiden tot een probleemhuid.

De behandeling

De behandeling van acne bestaat uit o.a. intensieve dieptereiniging van de huid, waarbij talg uit de huid gehaald wordt zonder dat de huid gaat ontsteken. Het veroorzaken van een ontsteking in de huid is namelijk wat er kan gebeuren wanneer iemand zelf op de verkeerde manier puisten, puistjes of mee-eters uitknijpt of openkrabt. Door de dieptereiniging worden talgklieren die verstopt zitten, voorzichtig en effectief verwijderd. Op deze manier kan de huid sneller herstellen en wordt het onstaan van littekens door puistjes en ontstekingen zoveel mogelijk voorkomen. Om de acné zo effectief mogelijk aan te pakken zijn huidverdunnende behandelingen zoals peelings vaak zinvol, waarbij tevens de doorbloeding en conditie van de huid verbetert en talg zich minder makkelijk in de huid kan ophopen. Ik adviseer vaak ook het gebruik van lage concentratie fruitzuren (‘alpha hydroxy zuren’) voor thuis, om zo de afschilfering van de huidcellen ook tussen de behandelingen te bevorderen. Puisten, puistjes en mee-eters zullen dan minder snel ontstaan.
Ook is het mogelijk om eventueel ontstane littekens van acne te verminderen d.m.v peeling en microneedling. Daarnaast geef ik nuttige adviezen wat betreft een juiste dagelijkse verzorging, gebaseerd op de wetenschappelijke functie en werking van de huid.

De acné behandeling wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Stress is een belangrijke trigger voor acné bij volwassenen. Zorg voor voldoende slaap, het heet niet voor niets een beautysleep! Ook voldoende beweging vermindert je stressniveau en zorgt voor een betere bloedcirculatie waardoor afvalstoffen in de huidcellen beter worden afgevoerd.

Wat is Acné?

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, vooral onder jongeren in de puberteit maar ook nog bij mensen van middelbare leeftijd. In de huid bevinden zich in meer of mindere mate rode pukkels, grote puisten, kleine puistjes en/ of comedonen (mee-eters). Hoewel er nog steeds onvoldoende bekend is over de exacte oorzaak, is deze meestal te vinden in verschillende factoren, zoals een overmatige uitscheiding van hormonen, hormonale schommelingen in het lichaam waardoor de talgklieren overactief raken en/of erfelijke aanleg. Bovendien raakt de hoornlaag van de huid vaak verdikt waardoor de talgklier verstopt raakt en spelen bepaalde bacteriën een rol.

De huid heeft gemiddeld 15 talgklieren per cm2 en de grootste dichtheid hiervan is te vinden op het gezicht, de borst en de rug. De normale functies van talg zijn het versoepelen van de huid, het vasthouden van vocht in de huid en het versterken van de huidbarrière. Wanneer de talgklier te maken krijgt met de invloed van hormonen, blokkades of stoffen die een ontsteking veroorzaken, ontstaat acne in de vorm van mee-eters, puisten, puistjes en ontstekingen. Soms kan het ook te maken hebben met andere factoren zoals klimaat en zonlicht, huidverzorging, cosmetica of andere overgevoeligheden. In sommige gevallen speelt voeding wel een rol, maar hierbij gaat het niet om bijvoorbeeld vet eten of varkensvlees. Bij het consumeren van veel ‘snelle’ koolhydraten (suikers en zetmeel in o.a. niet-volkoren brood, pasta, rijst, gebakken aardappelen, koek en snoep) is er een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel in het lichaam, wat de hormoonhuishouding beinvloedt. Dit kan een toename of verergering van acne tot gevolg hebben. De talgklieren, welke uitmonden in de uitvoergang van haarzakjes, gaan meer talg (huidvet) produceren dan de huid eigenlijk nodig heeft. Wanneer zich dit vlak onder het huidoppervlak ophoopt zie je aan het huidoppervlak de ontstoken puistjes of puisten met ‘witte kopjes’(pustels), rode pukkels (papels) en mee-eters in de vorm van zwarte en/ of witte bultjes (open en gesloten comedonen).

Het komt voor op plekken van het lichaam waar veel talgklieren zitten, op het gezicht, borst, rug en de schouders. Er zijn veel verschillende vormen van acne. De meest voorkomende is acne ‘vulgaris’, de klassieke vorm van jeugdpuistjes. Hiernaast bestaat ook de ergere vorm acne ‘conglobata’, met ernstige ontstekingen, abcessen en infiltraten die littekens achterlaten. Andere vormen van acne ontlenen hun naam ook aan de ontstaanswijze, zoals acne ‘excoriée’ (‘krabben’; verergering door zelf krabben), acne ‘tarda’ (‘laat’, tot op latere leeftijd) of ‘acne aestivalis (‘zomer’, door gevoeligheid voor de zon).
Behalve dat acne soms pijn veroorzaakt en de huid er slecht uit laat zien, maakt het de mensen die er last van hebben vaak erg onzeker. Wat kun je doen aan ontstekingen, mee-eters, puisten en puistjes of rode pukkels?

Wat kost een behandeling?

Een dieptereiniging van 45 minuten kost € 47,-. In combinatie met een peeling betaalt u € 60,-. Vergoeding door zorgverzekeraar mogelijk indien je aanvullend verzekerd bent.

Contactgegevens

0228 312 136 / 06 38 04 04 77
info@nienkeschoonheidssalon.nl

De salon is geopend op:

Maandag 09.00-17.00 uur
  19.30-21.30 uur
Donderdag 09.00-17.00 uur
Vrijdag 09.00-17.00 uur

Andere avonden en zaterdag in overleg op afspraak.

Nienke is lid van:

Adres

Molenweg 41
1601 SR Enkhuizen

Parkeren

U kunt parkeren met een blauwe schijf op het Albert Heijn plein, de salon is 1 minuut lopen.

Stuur een bericht