Acne

Acne vulgaris oftewel acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Het betreft hier een goedaardige aandoening van de huid die bij de ene persoon meer uiterlijke en/of psychosociale problemen kan geven dan bij de andere.

Hoe ontstaat het
Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint het in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog extra versterkt door de toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacterieën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren, zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Behandeling
Door de huid regelmatig te laten reinigen waarbij de aandacht is gericht op het verwijderen van comedonen en ontstekingen en het gebruik van de juiste produkten kun je de acne aanzienlijk verminderen. In sommige gevallen is het raadzaam de behandeling van de schoonheidsspecialist te combineren met een behandeling van de huisarts of dermatoloog. Nienke geeft u ook adviezen hoe u deze huid thuis het beste kan verzorgen.

Prijslijst